KKT tiedottaa

Päivitetty 9.12.2019

TIEDOTE 2.12., julkaisuvapaa klo 13

 KOTKAN KAUPUNGINTEATTERIN NÄYTTELIJÄLLE, ANNE NIILOLALLE ON MYÖNNETTY KAAKKOIS-SUOMEN VUODEN 2019 TAIDEPALKINTO

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta (taike) on kokouksessaan 27.8.2019 päättänyt myöntää Kotkan Kaupunginteatterin näyttelijälle Anne Niilolalle Kaakkois-Suomen vuoden 2019 alueen taidepalkinnon.

Palkinto myönnetään tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta, kyseisen taiteenalan piiriin kuuluvasta ansiokkaasta työstä tai suorituksesta ja pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta taiteen alan hyväksi. Vuoden 2019 taidepalkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Toimikunta perusteli palkintoa mm. seuraavasti:

”Anne Niilola on taiteilijauransa aikana onnistunut vakuuttamaan yleisön monipuolisella ja vakuuttavalla ammattitaidollaan. Niilola on osoittanut hallitsevansa useita teatteritaiteen genrejä ja kykenevänsä rohkeasti hyppäämään erilaisiin rooleihin. Häntä on nähty uransa aikana paitsi teattereiden lavoilla myös televisioruudussa.

 Niilola on saanut huomiota myös alan ammattilaisten keskuudessa ja ollut ehdolla vuoden teatterinäyttelijäksi. Tällä tavoin hän on tuonut Kotkaa ja Kaakkois-Suomea näkyviin valtakunnallisella tasolla.  

 Kaakkois-Suomen taidetoimikunta haluaa kiinnittää palkinnollaan huomiota yksittäisen taiteilijan työhön ja sen merkitykseen kulttuurin kentällä. Niilola on hieno esimerkki taiteilijasta, joka nöyrällä ja intohimoisella asenteella kehittää itseään ja samalla tuo esiin taiteenalaansa sekä opettaa ja jakaa taitojaan muille teatterista ja näyttelemisestä kiinnostuneille. Hänen työnsä palaa teatterin ja elämän perimmäisiin rakennusaineisiin – tunteisiin ja elämän merkityksellisyyteen – ja välittää niitä katsojille.”

Miko Jaakkola, teatterinjohtaja, KKT:

”Kotkan Kaupunginteatteri iloitsee koko sydämellään taiteilijamme Anne Niilolan palkinnosta – tämä palkinto jaetaan ensimmäistä kertaa näyttelijälle ja Anne tinkimättömänä taiteilijana todella ansaitsee sen! Haluamme kiittää Taiteen edistämiskeskusta ja ennen kaikkea Anne Niilolaa siitä työstä, mitä hän on tehnyt niin teatterimme kuin koko teatterialan hyväksi. Tämä palkinto on hieno juttu meille kaikille!”,

Anne Niilola palkitaan tänään 2.12. klo 13 Kotkan Kaupunginteatterilla. Tilaisuus on kutsuvieraille.

Lisätiedot

Miko Jaakkola, teatterinjohtaja, KKT
miko.jaakkola@kotka.fi
puh. 040 709 3469

Haastattelupyynnöt:
Kaisa Rannanjärvi, markkinointipäällikkö, KKT
kaisa.rannanjarvi@kotka.fi
puh. 040 525 4669


Dreamwall 2019 – odotettu, ilmaisullinen koulupäivä kolmasluokkalaisille jälleen Kotkan Kaupunginteatterissa 21.–22.5.2019

Ilmaisullinen koulupäivä Dreamwall järjestetään jo seitsemättä kertaa! Kotkansaaren ja Rauhalan koulun musiikkiluokkien kevätkonsertit ovat Suurella näyttämöllä torstaina ja keskiviikkona. Mukana tapahtumassa ovat myös Kotkan seudun musiikkiopisto ja bändikoulu Band Box.

Osallistujia unelmien koulupäivään on n. 200. Tapahtumapäivinä järjestetään viisi erilaista toiminnallista työpajaa, joissa oppilaat saavat tutustua teatterin tekemiseen, mm. valon, äänen ja liikkeen kautta. Oppilaat pääsevät myös kokeilemaan lavasteiden suunnittelua ja tutustumaan näyttelijän työhön. Pajoja vetävät Kotkan Kaupunginteatterin ammattilaiset.

Tapahtuma on tärkeä ja koko Kotkan Kaupunginteatterin henkilökunta osallistuu sen järjestämiseen. Mukana ovat myös Lasten kulttuurikeskus LAKU ja Nuorisotyön yksikkö. Kotkan kaupunki tukee tapahtumaa.

Tuottaja-ohjaaja Pia Lunkka (KKT) kiteyttää: ” Dreamwall on meidän teatterimme erikoisuus, jolla pyrimme omalta osaltamme pitämään huolta lasten ja nuorten taidekasvatuksesta. Kaikki tapahtuman järjestäjät tietenkin toivovat, että tapahtumaan osallistuvat lapset saisivat päivästä kulttuurikipinän ja syttyisivät taiteen maailmasta.”

Kotkansaaren ja Rauhalan koulun musiikkiluokkien kevätkonsertit ovat Suurella näyttämöllä keskiviikkona ja torstaina. Musiikinopettajat Maaria Salmi ja Lauri Päivärinta iloitsevat oppilaidensa mahdollisuudesta esiintyä Suurella näyttämöllä. Sen merkitys oppilaille on suuri. Juho Roslakka Bändikoulu BandBoxista muistelee, kuinka tärkeää hänellekin oli aikanaan esiintyä Dreamwall-tapahtumassa: ”On aivan eri juttu esiintyä oikeassa teatterissa oikeiden ammattilaisten kanssa, kuin vaikkapa koulun luokassa. Kokemus jää mieleen ikuisesti!”

 Dreamwall Kotkan kaupunginteatterissa 21.–22.5.2019. Maksuttomat kevätkonsertit ovat keskiviikkona 22.5. klo 17.30 (kesto 2 h 15 min) ja torstaina 23.5. klo 18.00 (1,5 h). Torstain konsertin yhteydessä Nuorisoteatteriyhdistys ry jakaa Paukku-palkinnon ansioituneelle nuorisoteatterilaiselle.

 Kuvassa vasemmalta oikealle: Juho Roslakka, Maaria Salmi ja Lauri Päivärinta. Kuva: KKT

 Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan tapahtumaa teatterille! Tapahtuma alkaa klo 9. Ota yhteyttä markkinointipäällikköön, joka johdattaa Teidät tapahtumapaikoille! Puh. 040 525 4669 / Kaisa Rannanjärvi


Syksyn ohjelmisto 2019 on julkaistu

Tutustu: https://www.kotkanteatteri.fi/ohjelmisto/tiedote_syyskausi2019-ohjelmisto/


Viagogo, yms. epäviralliset lipunmyyntipalvelut

Hyvät asiakkaat, kun ostatte lippuja netistä, käytättehän virallista lipunmyyntiyhteistyökumppaniamme ostoihin, www.lippu.fi

Jos olette erehtyneet maksamaan ylihintaa lipuistanne, olkaa yhteydessä omaan pankkiinne tai luottokorttiyhtiöönne.


Kotkan Kaupunginteatteri kiittää hyvästä keskusteluyhteydestä kaupunkia

Kaupunginteatteri toivoi kohtuullistamista säästöesitykseen, joka tuli keskelle budjettikautta. Teatteri on mukana säästötalkoissa ja ymmärtää säästöjen tärkeyden kaupungin heikossa tilanteessa. Mikäli nyt esitetty leikkaustaso (5% teatterin toiminta-avustuksesta) ja suunnitelma toteutuu, meillä on aikaa sopeuttaa toimintamme säästöihin.

Teatterin johtoryhmä laatii sopeuttamisohjelman nelivuotiskaudelle maaliskuun loppuun mennessä.

Uusien ensi-iltojen kynnyksellä teatteri toivoo työrauhaa henkilökunnalleen.

Päivitys 12.2.2019

Kotkan kaupunginvaltuusto päätti eilen maanantaina 11.2.2019 kokouksessaan, että esitetty leikkaustaso toteutuu kaupunginjohtajan ja kaupungin hallituksen esityksen mukaan. Teatterin avustuksesta vähennetään 10 000 euroa kuluvan vuoden aikana. Lisäksi suunnitelmavuosien 2020 – 2022 teatterin avustuksen leikkauksia on pienennetty selvästi.


Teatteri toivoo leikkauksen kohtuullistamista

Kotkan kaupungin talouden tasapainotusohjelmassa ehdotetaan Kotkan kaupunginteatterille 150 000 euron leikkausta. Leikkaus on tässä vaiheessa järkyttävän suuri. Teatterin tekemät sopimukset ulottuvat vuodelle 2020, ja tämän vuoden budjetti on laadittu kaupungin antaman talousarvion pohjalta. Mahdollisuus reagoida näin kohtuuttoman nopealla aikataululla on olematon. Ainoa tapa toimia meidän tuotantorakenteessa on se, että teatteri pistetään kiinni kolmeksi viikoksi ja säästetään henkilöstökuluissa. Se tarkoittaa silloin käytännössä sitä, että aikataulut syksyn osalta menevät uusiksi.

Teatterin budjetti on vuosien saatossa vedetty niin tiukalle, että juustohöylääminen ei ole mahdollista. Enempää säästettävää ei ole. Vaarana on myös se, että kun säästetään henkilöstökuluissa myös valtion tuki laskee. Valtionosuudet perustuvat vuotuiseen palkkasummaan ja henkilötyövuosiin. Jos palkkasumma pienenee, pienenee myös valtion tuki. Tämä aiheuttaa taas lisää säästöjä, ja negatiivisen kierteen tuleville vuosille.

Teatterissa ymmärretään, että kaupungin tilanteen takia säästöjä tarvitaan, mutta teatterin osalta toivotaan kohtuullistamista leikkaukseen, jotta toimintakykymme taidelaitoksena säilyy.

Miko Jaakkola, teatterinjohtaja
puh. 040 709 3469
miko.jaakkola@kotka.fi


Shell`s Angles – enemmän kuin teatteriesitys

Kotkan Nuorisoteatteriyhdistys ry tuotti 2018 Kotkaan rock-musikaalikantaesityksen Shell’s Angles. Teos pohjautuu samannimiseen Jyri Paretskoin kirjoittamaan nuorten kirjaan, joka on palkittu nuorisokirjallisuuden Laivakello- (2016) ja Topelius (2014) -palkinnoilla.

Shell’s Angles oli Kotkan Kaupunginteatterin vuoden 2018 hitti, joka keräsi valtavan määrän ihmisiä hyiseen, vanhaan satamavarastoon. Se kokosi yhteen lukuisat toimijat ja nuoret, tarjoten monenlaista tekemistä ja aitoja kohtaamisia nuorten kanssa. Ja tekemistä riitti! Esitys oli jaettu osa-alueisiin: lavastus, puvustus, kampaukset, maskeeraus, markkinointi, rakentaminen, kuljetus, valokuvaus, audiovisuaalinen- ja mediaosaaminen, musiikki, näyttelijäntyö jne. Ammattilaiset vastasivat esityksen koulutuksellisesta tasosta ja pyrkimyksistä. Nuoret kulkivat ammattilaisten rinnalla koko prosessin ajan, itse tehden ja sitoutuen produktioon. Shell’s Angles -näytelmän rakentaminen tarjosi mielettömän hienon tilaisuuden nuorille ja yhteistyökumppaneille verkostoitua, kurkottaa kohti toisiaan ja yleisöä, sekä oppia ja kokea uutta.

Shell’s Angles -projekti suunniteltiin ja toteutettiin Kotkan kaupunginteatterin, tuotantotyöryhmän sekä Kotkan Nuorisoteatteriyhdistyksen voimin. Yhteistyössä olivat mukana Kotkan kaupungin kulttuuri – ja tapahtumapalvelut, nuorisotyön yksiköt, KAKSPY ry., Ekamin Musiikki-ala ja Kymen Konservatorion kanssa. Projektiin on kutsuttu mukaan myös paikallisia yrittäjiä, kuten Tiitisen autokoulu, sekä moottorialan harrastajia ja kerhoja.

Kiitos kaikille osallistuneille! Eläköön reiluus, rohkeus ja rakkaus!

Pia Lunkka
Tuottaja-ohjaaja
puh. 0400 273 630
pia.lunkka@kotka.fi

Video: Kotkan kaupungin tilaama ja Dakarin toteuttama hieno pätkä projektista, kannattaa katsoa!

Kantaesitys 1.9.2018, Kotkan Nuorisoteatteri. Kirjailija:Jyri Paretskoi: Shell`s Angles Nuorten romaanit (Shell`s Angles, Kalajoen hiekat, KARISTO 2014). Näyttämösovitus, dramaturgia ja ohjaus: Pia Lunkka. Kantasävellys: Juho Roslakka, Janne Ruuska. Koreografia: Neil Ovens. Lavastus: Samuli Holm.


Dreamwall – ilmaisullinen koulupäivä jälleen keväällä 2019!

Dreamwall avaa mahdollisuuksia nuorille toteuttaa itseään ihan uudella tavalla! Tässä tilaisuudessa koululaisten valtava potentiaali tulee näkyväksi – ujo tai villi oppilas saattaa muuttua ihan toiseksi ihmiseksi. Dreamwall on unohtumaton unelmien koulupäivä niin oppilaille kuin opettajille ja se saattaa olla jopa uusi koulutusviennin kärkituote!

Oheisessa videossa nähdään Dreamwall -ilmaisullinen koulupäivätapahtuma Polkuni.fi investointiyhtiön silmin.

Ota yhteyttä ja kysy lisää
Pia Lunkka
Tuottaja-ohjaaja
puh. 0400 273 630
pia.lunkka@kotka.fi


Taidetestaajat – uusia kokemuksia ja kohtaamisia

KKT on mukana suurhankkeessa, jossa tarjotaan ilmaisia taidevierailuja kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille. Kotkassa vierailuja on tehty jo tuhansia! Yhden rahoittajan, Suomen Kulttuurirahaston erityisasiantuntijaa lainaten, ydintavoitteemme on saada nuoret kokemaan taidetta ja tarjota heille ikimuistoisia elämyksiä. Taidetestaajat vierailevat Kotkan Kaupunginteatterissa myös tänä vuonna.

Ota yhteyttä ja kysy lisää
Pia Lunkka
Tuottaja-ohjaaja
puh. 0400 273 630
pia.lunkka@kotka.fi


Kulttuuripolut

Kulttuuripolku on vuosittaisia suunnitelmallisia työpajoja ja vierailuja Kotkan koulujen jokaiselle luokka-asteelle. Se sisältää toiminnallista tekemistä eikä sitä ole sidottu oppiaineisiin. Jokaiselle luokka-asteelle on valittu Kotkalle ominainen kulttuurin ala ja siirtyessään luokalta toiselle oppilas tutustuu monipuolisesti kaupunkinsa kulttuuriperintöön ja taide-elämään. Kulttuuripolku tehdään yhdessä kulttuurin toimijoiden, opettajien ja oppilaiden kanssa. Koordinaattorina toimii Lasten Kulttuurikeskus. Kulttuuripolun vierailut, työpajat ja kuljetukset ovat maksuttomia kouluille.

Ota yhteyttä ja kysy lisää
Pia Lunkka
Tuottaja-ohjaaja
puh. 0400 273 630
pia.lunkka@kotka.fi


 

 

Lehdistökuvat