Käsiohjelma: Lasse-Maijan etsivätoimisto

 Martin Widmark
LASSE-MAIJAN ETSIVÄTOIMISTO

Rakastetut ruotsalaiset lastenkirjat kantaesityksenä Kotkan Kaupunginteatterissa

Kotkan Nuorisoteatteri ja KKT tekevät jälleen laadukasta yhteistyötä, tällä kertaa Naapurinäyttämöllä. Edellisen kerran mittavaa yhteistyötä tehtiin, kun Jyri Paretskoin kirjoittama rockmusikaali Shell´s Angles esitettiin Kotkassa Länsivarastolla syksyllä 2018.

Nyt vuoronsa saa Lasse-Maija-teokset Elokuvateatterin arvoitus ja Palokunnan arvoitus. Nämä supersuositut etsivätarinat ovat nyt ensimmäistä kertaa teatterin lavalla.

Jesse Snygg ja Maisa Rämänen Lassena ja Maijana

OHJAAJAN TERVEHDYS

Lasse-Maijan etsivätoimisto

Kun viime helmikuussa aloitimme Lasse-Maijan etsivätoimiston harjoitukset, kenelläkään ei ollut aavistusta siitä, mitä tiellemme tulisi. Aloitimme tutustumalla ilmaisutaitoon sekä roolityöskentelyyn ja harjoittelimme tyhjällä Naapuri-näyttämöllä. Maaliskuussa koronatilanne oli eskaloitunut niin pahaksi, että jouduimme keskeyttämään harjoitukset ja keväinen ensi-ilta peruttiin. Onneksi olimme ehtineet saada näytelmän rungon kasaan. Olimme harjoitelleet koreografioita ja laulutkin olivat tulleet tutuiksi. Laitoimme Lasse-Maijan etsivätoimiston pakettiin tietämättä, tulisimmeko koskaan esittämään ainoatakaan esitystä. Toiveikkaana kuitenkin jatkoimme teatterilla lavastuksen tekoa, projisointikuvien piirtämistä sekä valojen ja äänien suunnittelua. Ilo oli suuri, kun saimme syksyn ensi-illan kalentereihimme. Kaikki työryhmän jäsenet, yhtä lukuun ottamatta, jatkoivat mukana näytelmässä myös syksyllä. Pääsimme harjoittelemaan oikeissa lavasteissa. Saimme mukaan äänet ja valot, roolivaatteet ja rekvisiitta löytyivät vähitellen ja juttu alkoi näyttämään ihan oikealta näytelmältä.

Olen äärimmäisen kiitollinen, että olen saanut mahdollisuuden työskennellä Kotkan Nuorisoteatterin kanssa. Nuorten varaukseton luottamus, vilpittömyys ja ilo tehdä teatteria ovat tehneet minuun suuren vaikutuksen. Olen oppinut omasta työstäni paljon. Jokainen nuori on oma, ainutlaatuinen itsensä ja yhdessä luomme upean maailman. Teatterin ammattilaiset ovat ottaneet nuoret siipiensä suojaan ja opastaneet heitä kukin omalla tahollaan. Toivon, että yhteinen tekeminen ja positiivinen ilmapiiri heijastuvat myös katsomoon ja kotkalaiset tulevat katsomaan, miten lahjakkaita ja hienoja nuoria täällä kasvaa!

Ohjaaja Miia Maaranen


1.Näytös
Elokuvateatterin arvoitus

Vallilan koiranomistajat elävät pelon vallassa. Jo kolme lemmikkiä on kadonnut, ja omistajilta kiristetään suuria summia rahaa. Häikäilemätön koiravaras on saatava telkien taakse! Kun Lasse ja Maija sattuvat Bio Rioon, alkaa vyyhti lopulta selvitä.

2. Näytös
Palokunnan arvoitus

Vallilan pikkukaupungin kesärauhaa rikkoo tulipalojen sarja. Vielä huolestuttavampaa on, että palokunnan vierailujen yhteydessä palopaikoilta katoaa arvokasta omaisuutta. Lassen ja Maijan on aika kääriä hihat!


Toimittajaa näyttelee Venla Vitikainen

Ohjaus Miia Maaranen
Dramaturgia Pia Lunkka
Valosuunnittelu ja projisoinnit Niklas Malinen
Projisointien kuvitukset Paula Penttilä
Lavastuksen suunnittelu Samuli Holm
Lavastuksen toteutus Matti Vaskimo, Tuomas Penttilä, Samuli Holm ja Konsta Lippo
Järjestäjä-kuiskaaja Petri Salonen

Puvustus Ryhmätyönä Miia Maarasen johdolla
Tarpeisto Työryhmä

Näytelmän musiikin sävellyksistä ja sanoituksista vastaavat
Juho Roslakka, Toni Mustonen ja Simo Pitkänen


ROOLEISSA

1. ELOKUVATEATTERIN ARVOITUS

Maija Maisa Rämänen
Lasse Jesse Snygg
Toimittaja Venla Vitikainen
Viola Lilja, Cowboy 3, Chihuahua Sara Joanna Hammarberg
Makeismyyjä, Cowboy 1 Anne Niilola
Villakoira, Torsti koneenkäyttäjä Roope Autio
Vahtimestari Zorban  Tuomas Guseff
Neiti Lampi Siiri Honkonen
Mopsi, Raine Anttonen, Cowboy 2 Eero Turppo
Poliisimestari, Muhammed Karaatti Eemeli Sipari

2. PALOKUNNAN ARVOITUS

Lasse Jesse Snygg
Maija Maisa Rämänen
Toimittaja, Sylvi Lintunen Venla Vitikainen
Pirkko Pulmu, Sara Joanna Hammarberg
Toivo-pappi Anne Niilola
Roni-räppäri, Kalastusasiantuntija, Sari Saukko, Kimmo,
kaupunkilainen, Kalervo Tarhio
Roope Autio
Kent nostolavamies Tuomas Guseff
Eeva savusukeltaja, Katriina Kranaatti Siiri Honkonen
Jarmo palopäällikkö Eero Turppo
Poliisimestari Eemeli Sipari


Kesto 2 x n. 40 minuuttia


Kiitos KYMPE


Näyttelijät

”Hei! Olen Anne ja harrastan sienestystä, puutarhanhoitoa, lukemista ja löhöilyä. Minulla on kolme kissaa. Ensi keväänä olen ollut ammattinäyttelijänä 30 vuotta ja kaksosten mummina kaksi vuotta. Mummoilu on mukavaa.”

”Hei, olen Maisa, 17-vuotias opiskelija Kotkasta. Opiskelen Kotkan Lukiossa ja harrastan teatterin lisäksi maalaamista.”

” Olen Jesse, 15 v. Harrastan teatteria ja karatea.”

”Olen Venla, 20 v. Olen harrastanut teatteria 8 vuotta ja aloitin juuri opiskelun Kymen konservatoriossa.”

”Olen Tuomas. Turha hyvää yrittämistä on onnistumisella pilata.”

”Olen Roope, 14 v. Harrastan laulua ja teatteria. Olen pikkuveli ja isoveli. Tykkään jalkapallosta ja tomaateista.”

”Olen Siiri. Kirjoitin hiljattain ylioppilaaksi ja nyt vietän välivuotta teatterin, musiikin ja söpöjen koirien parissa.”

”Olen Joanna, 20 v. Välivuotta viettävä koirafani, joka rakastaa teatteria, keräilee muumiastioita ja nauttii laulamisesta!”

”Olen Eemeli, 14 v. Harrastan nuorisoteatteria ja kilpauintia.”

”Olen Eero, 13 v. Harrastan nuorisoteatteria ja tykkään kuunnella musiikkia.”


 

Kotkan Nuorisoteatterin toiminnasta ja dramatisoinnista vastaava Pia Lunkka:

”Ihanaa, että saamme tehdä täysin uusia tarinoita näyttämölle! Nämä kirjat muuntuivat mielessäni heti tapahtumiksi, toiminnaksi ja kuviksi.

Iloitsen tästä yhteistyöstä myös siksi, että nuorisoteatterin nuoret ovat saaneet tehdä töitä oikeiden ammattinäyttelijöiden kanssa. Näyttelijä Miia Maaranen hyppäsi ansiokkaasti ohjaajan värikkäisiin saappaisiin, sekä näyttelijät Ella Mustajärvi, ja loppuversiossa Anne Niilola näyttämölle.  Voin vain kuvitella, miten kihelmöivän hauskaa on ollut ”sotkea pakkaa” ja saada olla osana tiimiä!

Haluamme NUTE:ssa yllättää, kehittää ja kehittyä. Nuoren näkökulmasta tämä paketti on varmasti ollut myös kouluttava matka. Lasse-Maijan etsivätoimisto soveltuu kaikenikäisille katsojille. Yhteistyönä toteutetut tuotantomme ovat kiinnostaneet laajalti meille uusiakin yleisöjä. Se on kullanarvoista!”


Valokuvat: Tommi Mattila