Miko Jaakkola, teatterinjohtaja

Palkitun ohjaajan löytää vapaalla tuuliselta mereltä

 ”Suuren osan elämästäni olen asunut Helsingissä, mutta juuria on myös Kymenlaaksossa. Mummolassa puhuttu Kymenlaakson murre kuulostaa korvaani kotoisalta. Hieno ja osaava henkilökunta oli suurin syy, miksi tulin Kotkaan johtajaksi kutsusta syksyllä 2017. Täällä on hyvä henki.

Valmistuin Teatterikorkeakoulun ohjaajantyön koulutusohjelmasta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2000. Olen ohjannut noin 60 teatteriesitystä, kirjoittanut näytelmiä ja tehnyt lukuisia videosuunnitteluja eri teoksiin. (Aiemmin olen työskennellyt mm. Oulun ja Kajaanin kaupunginteattereissa sekä Teatteri Takomon ja Tampereen teatterikesän taiteellisena johtajana.)

Merkittäviä saavutuksia ovat näyttämötaiteen valtionpalkinto 2002  ja Vuoden ohjaaja Thalia-palkinto 2011. (Olen Kallion Teatterin ja sen jatkajan, Todellisuuden tutkimuskeskuksen, perustajajäsen.)

Yksi urahaave toteutui Kajaanissa 2015, kun sain ohjata dramatisoimani version Dostojevskin näytelmästä Rikos ja rangaistus. Olin miettinyt sen ohjaamista viisitoista vuotta.

Ekologisten haasteiden edessä toivoisin, että ihmiset kuluttaisivat mieluummin aineettomiin elämyksiin, joita teatteri tarjoaa. Myös päättäjien soisin sijoittavan kestävän kehityksen mukaisesti kulttuuriin.

Työn ulkopuolella rakkainta minulle ovat omat poikani. Vapaa-ajalla harrastan intohimoisesti purjehdusta.

Omistan kilpapurjeveneen, jolla harjoittelen ja osallistun aktiivisesti kilpailuihin.”