Blogi Ulla-Maija Sievinen: Täydellinen lauantai mullistaa kaiken

julkaistu 28.2.2024

Hyvät aikeet sotketaan, pahus soikoon. Tai oikeastaan päähenkilön yksi hyvä, hartaasti odottama asia.
Seuraa häiriöitä pahenevaan tahtiin, väärinkäsityksiä, ihmisten menemistä ja tulemista, hullunkurisia kohtauksia, puhelin soi, takahuoneessa sähläävä remppamies saa aikaan vesikatastrofin, naapuri tulee eikä meinaa lähteä.
Ja mies vain haluaa kuunnella vasta löytämänsä unelmiensa levyn,
Kotkan Kaupunginteatterin uutuus Täydellinen lauantai on farssikomedia, eli on farssia hippusen rauhallisempaa komediaa. Mutta siinäkin tapahtuu paljon ja koko ajan -se on sitä farssia-, mutta ainakin tässä farssikomediassa puhutaan paljon. Asiat mutkistuvat ja mullistuvat.
Vanhat valheet paljastuvat ja sitä myötä päähenkilön elämäntilanne. Uudet valheet paljastuvat, ja sitäkin myötä päähenkilön elämäntilanne. Ja myös monen muun henkilön.
Täydellinen lauantai esittelee kaikkea muuta kuin täydellisen lauantain. Farssin tapaan moni asia särähtää kappaleiksi, monellakin tasolla. Pulaan joutuneet ihmiset kiemurtelevat kuin kalat katiskassa, yllätykset, väärinkäsitykset ja ihmissuhdesotkut vyöryvät rauhallista hetkeä odottavan Markuksen (Antti Leskinen) lauantaihin. Syypäitä löytyy sieltä sun täältä.
Syytön sotkuihin ei ole Markus itse, ei vaimo Helena (Anne Niilola), Markuksen kaveri Pauli (Jarkko Sarjanen), rakastajatar Elsa (Ella Mustajärvi), naapuri Pavel (Kari Kukkonen) eikä edes puolalainen tai virolainen remppamies Leo (Osku Haavisto).
Sen sijaan perheen poika, ensin ällistyttävä ja sitten jotenkin läheiseksi tuleva Sebastian (Mikkomarkus Ahtiainen), joka on muuttanut nimensä Fucking Ratiksi, on aika lailla syytön vanhempiensa ymmärtämättömyyteen ja sekoiluihin.
Poika on erittäin omalaatuinen jo ulkonäkönsä ja myös käytöksensä puolesta, mutta hänen loppuvaiheissa sanomansa sanat ja avautunut persoonansa saivat kyllä kyyneleet silmiini.
Olisin ehkä halunnut tietää, mitä näille ihmisille sitten tapahtui. Sitä voi kukin miettiä mielessään.
Näytelmä on ranskalaisen Florian Zellerin kirjoittama, ja se on saanut ison suosion monissa suomalaisissakin teattereissa. Hänen käsikirjottamansa on myös Kotkan kaupunginteatterissa jokunen vuosi sitten nähty unohtumattoman upea näytelmä Isä, jossa Antti Leskinen loisti pääosassa.
Täydellisen lauantain on ohjannut vierailijana Iiris Rannio ja lavastus ja pukusuunnittelu on niin ikään vierailevan Mikko Saastamoisen.