Blogi Ulla-Maija Sievinen: Supermarsun matkassa

 

Supermarsun matkassa

-Jättiläismarsut olivat kivoja, varsikin taksimarsu. Lähtisin kyllä sen kyytiin, jos vastaan tulisi, nauroi Aleksi, 9 vuotta. Hän oli mukana Kotkan Kaupunginteatterin Supermarsun ensi-illassa.

Millainen näytelmä on sinusta hauska?

-Tämä, Aleksi vastasi. Hän kertoo myös aikanaan lukeneensa Supermarsu-kirjoja. -Kirjassa kyllä juoni selviää paremmin.

Enna, 9, oli ensimmäistä kertaa teatterissa. -Ei se ollut pelottava näytelmä. Aikuiset olivat siinä hassuja tyyppejä.

Vilman, 6, mielestä jättiläiskokoiset marsut olivat vähän pelottavia. Näytelmän päähenkilö Emilian saama pieni marsu oli sen sijaan söpö. Kun se tuli ensi kerran esille, katsomosta tuli montakin huudahdusta: onko se oikea marsu?

Vilman mielestä oli hassua, kun näytelmässä Seija Muurahaiskarhu-Lipsanen näytti kieltä ja rapu pyöritteli peffaansa. Repun heittelykin oli hupaisaa.

-Kivaa, totesi Aina, 5. -Rapu oli hauska ja ne museotyypit, kaikki vähän hassuja. Olen käynyt teatterissa ennenkin ja tykkään lastennäytelmistä. Ekan kerran kävin katsomassa Rölliä Haminassa.

 

Kun lapsilla on hauskaa teatterissa ja näytelmä kiinnostaa, heistä todennäköisesti tulee aikuisinakin teatterin ystäviä. Jokainen hyvä lasten näytelmä on porras sitä kohti.

”Supermarsu pelastaa Itämeren silakat” -näytelmä ei ole supervauhdikas eikä siinä ole kovin jännittäviä tai pelottavia osioita. Mutta siinä on väriä, iloista menoa, mieleen jääviä lauluja ja kaikenlaista hassua. Kuten lapset itsekin totesivat, hassuimpia ovat aikuiset.

Erityisesti Kari Kukkosen esittämä rehtori Jii-Haa Hallikainen on hulppean hupaisa. Osku Haaviston esittämä Emilian isä on kirjailijahaaveineen kovin symppis ja liikuttava.

Supermarsuksi muuntautuva Emilia-tyttö (Mirka Mylläri) on reipas ja valmis supermarsuna pelastamaan Itämeren.

Lasten näytelmässä on aina tietysti opetuskin. Tässä se on luonnonsuojelu ja erityisesti Itämeren pelastaminen saasteilta. En ole ihan varma siitä, tajusivatko lapsikatsojat, millä tavalla Supermarsu meren pelasti.

Varmoja, lapsia naurattavia juttuja ovat aina ne pyllistelyt ja saunajoogassa esiin pärähtävät sisäiset henget, jotka tietysti ovat pieruja.

Muihin näytelmän tapahtumiin kuuluvat Emilian äidin uusi poikaystävä ja Emilian parhaassa kaverissa Simossa tapahtuva kummallinen muutos.

Erityiskiitoksen ansaitsevat puvustus ja henkilöiden, varsinkin miespuolisten, mainiot päähineet. Huiman isot marsut ovat hämmentävän hienoja.

Supermarsu on monille lapsille tuttu Paula Norosen rakastetuista lastenkirjoista. Käsikirjoituksen näytelmään on tehnyt Susanna Haavisto. Ohjaus on Katriina Honkasen. Laulujen sanat ovat Susanna Haaviston ja sävellys Juha Tikan.