Yleisötyö

Taidetestaajat / Kulttuuripolku / Dreamwall

Taidetestaajat 2018

Lukuvuonna 2018–2019 kulttuurin suurhanke Taidetestaajat tarjoaa jälleen ilmaisia taidevierailuja kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille. Hankkeen toisena lukuvuonna nuorilla on 47 vierailukohdetta ympäri maata. Mukaan valituista taideorganisaatioista uusia on 13.

Nuorten vierailukohteet valittiin hakemusten perusteella. Hakemuksessa oli kuvattava varsinaisen vierailun lisäksi se, millaista ennakko- ja jälkityöskentelyä taideorganisaatio tarjoaisi nuorille taidekokemuksen syventämiseksi.

Suomen Kulttuurirahaston erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio on iloinen siitä, että monet taideorganisaatiot olivat ottaneet haasteen vastaan: jos niitä ei vuosi sitten valittu, ne jatkoivat ideansa kehittämistä ja paransivat hakemustaan toisella hakukerralla.

– Ydintavoitteemme on saada nuoret kokemaan taidetta ja tarjota heille ikimuistoisia elämyksiä. Taideorganisaatioille haluamme kertoa, että tässä on teidän tuleva VIP-yleisönne. Kohdelkaa heitä siten, että he palaavat muutaman vuoden kuluttua, Tapio sanoo.

Luokat eivät itse valitse vierailukohteitaan. Tähän on kaksi syytä: Ensinnäkin jättihankkeen 130 000 vuosittaisen vierailun järjestäminen vaatii kaikkien koulujen, taideorganisaatioiden ja liikennöintiyhtiöiden aikataulujen yhteensovittamisen.

– Toiseksi toivomme, että Taidetestaajissa syntyy uusia taidekokemuksia ja kohtaamisia. Toivottavasti nuoret saavat vierailuilla innostavia oivalluksia, kun he eivät valitse sitä vierailua, joka olisi heille luontevin, kertoo Taidetestaajat-hankkeen vastaava koordinaattori Anu-Maarit Moilanen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitosta.

Aiempaa monipuolisempi tarjonta

Taidetestaajien vierailukohteet ovat laadukkaita, hyvää yleisötyötä tekeviä taideorganisaatioita. Lukuvuoden 2018–2019 valinnoissa on huomioitu myös tarjonnan monipuolisuus. Etenkin ruotsinkielisessä tarjonnassa teatteriesitysten rinnalle tulee aiempaa enemmän vaihtoehtoja.

– Mukana on mielenkiintoisia taiteenlajeja ja esityksiä. Joukossa on myös kiertäviä esityksiä, joissa taide tuodaan oppilaiden luo. Toivon, että itsekin ehdin katsomaan niitä, kertoo asiamies Sonja Ollas-Airinen Svenska kulturfondenista.

Eräs eri puolilla Suomea liikkuvista taideorganisaatioista on big band UMO, joka tulee uutena toimijana Taidetestaajiin.

– Odotamme seuraavaa lukuvuotta todella innokkaasti. Tämä on meille uudenlainen tapa tehdä musiikkikasvatustyötä. Taidetestaajien kautta voi syntyä uusia toimintamalleja, joita voimme myöhemmin jatkaa, toteaa orkesterin tuotantopäällikkö Terhi Siirala.

– Parasta Taidetestaajissa on laaja-alaisuus: eri taiteenalojen toimijoiden yhdistäminen ja erityisesti se, miten laajasti koko nuorten ikäluokka on saatu mukaan. Meille toimijoille tämä on ainutlaatuinen tilaisuus päästä kiinni 14–15-vuotiaiden mielenmaisemaan, Siirala sanoo.

Mikä Taidetestaajat?

Kolme lukuvuotta (2017–2020) kestävä kulttuurin suurhanke, joka vie taiteen äärelle kaikkiaan noin 180 000 nuorta (60 000 lukuvuodessa). Ensimmäinen lukuvuosi on nyt noin puolivälissä. Mukana ovat kaikki Suomen koulut Hangosta Utsjoelle.

Hankkeen rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden ja sitä koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Hankkeen kokonaisbudjetti on 20 miljoonaa euroa.

Kaikki nuoret tekevät yhden taidevierailun omassa maakunnassaan ja yhden valtakunnalliseen kohteeseen, joista useimmat sijaitsevat Helsingissä. Uusimaalaisten valtakunnalliset kohteet ovat Uudenmaan ulkopuolella.

www.taidetestaajat.fi

 

Kotkan Kaupunginteatterin taidetestaajatiimiä 2017 : Tiia, Johanna, Kati ja Victoria

Taidetestaajien arvioita viime vuonna ympäri maata olleista tilaisuuksista

Kulttuuripolku

Kulttuuripolku on vuosittaisia suunnitelmallisia työpajoja ja vierailuja Kotkan koulujen jokaiselle luokka-asteelle. Se sisältää toiminnallista tekemistä eikä sitä ole sidottu oppiaineisiin. Jokaiselle luokka-asteelle on valittu Kotkalle ominainen kulttuurin ala ja siirtyessään luokalta toiselle oppilas tutustuu monipuolisesti kaupunkinsa kulttuuriperintöön ja taide-elämään. Kulttuuripolku tehdään yhdessä kulttuurin toimijoiden, opettajien ja oppilaiden kanssa. Koordinaattorina toimii Lasten Kulttuurikeskus. Kulttuuripolun vierailut, työpajat ja kuljetukset ovat maksuttomia kouluille.

5-luokkalaiset vierailevat teatterissa

Vierailulla tutustutaan teatterin tekemiseen ja teatterin maailmaan näytelmän valmistumisprosessin kautta. Kaudella 2016 -2017 esitys on Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintytär. Toiminnallinen työpaja orientoi oppilasta näytelmän maailmaan. Vierailuun sisältyy ennakkotehtävä kouluissa ja työpaja teatterilla.

Kesto noin 45 min
Varaukset: sari.torkkeli@kotka.fi
Koulut tilaavat kuljetukset itse. Opetustoimi antaa ohjeet.

Dream Wall – Ilmaisullinen koulupäivä jälleen toukokuussa 2019

Spontaanius ja luovuus ovat sisaria. Tässäkö uusi koulutusviennin kärkituote? Oheisessa videossa nähdään Dreamwall -ilmaisullinen koulupäivätapahtuma Polkuni.fi investointiyhtiön silmin. Sponsored by www.polkuni.fi

Polkuni is a Helsinki and Hong Kong based hands-on investment and activation company. We boost the most passionate entrepreneurs to succeed in the developing markets of Asia. Our focus is in creating the cultural interface between Finland and Asia.

MUUTA YLEISÖTYÖTÄ

Erilaiset ryhmät voivat tiedustella kiertokäyntejä teatterilla

Teatterin kiertokävelyt vievät kulissien takaiseen elämään ja tutustuttavat eri ammatteihin teatterissa.
Elämyskierros kulissien takana

Tiedustelut teatterikuraattori  pia.lunkka@kotka.fi

Teatterilla on osasto kauppakeskus Pasaatissa kuukausimarkkinapäivinä klo 10–12
Vaihdetaan kuulumisia ja tullaan tutuiksi. Luvassa on myös erikoistarjouksia. Tervetuloa juttelemaan!