Nuori Näyttämö

Kotkassa 7.-9.5.2018

NN-CMYK

KOTKAN ESITYKSET 7. – 9.5.

ma 7.5. klo 17 ja 19 Riennon sali, Konserttitalo

Pipsa Lonka: TUNTEMATTOMAN ELÄIMEN JÄLJET

Kotkan Nuorisoteatterin esitys / Ohjaus Henni Kiri

Esityksen kummina Kotkan Kaupunginteatterin puolesta toimii näyttelijä Ella Mustajärvi.

Tuntemattoman eläimen jäljet katsoo elämisen suruun ja nautintoon kuin luupin läpi ja nostaa eteemme kiteytyneitä hetkiä nuoren tytön elämästä, kun tämä kohtaa elämänsä ensimmäisen kuoleman: sukulaisen poismenon.

 

ti 8.5. klo 19 Naapuri-näyttämö, Kotkan Kaupunginteatteri

Gunilla Hemming: CARMINA
Haminan kansalaisopiston esitys / Ohjaus Juulia ja Joanna Hammarberg

Esityksen kummina Kotkan Kaupunginteatterin puolesta toimii näyttelijä Mikkomarkus Ahtiainen.

Carmina-näytelmän päähenkilö on nuori tyttö, jonka vanhemmat vilkuttavat hänelle hyvästi ja lähtevät turistilennolle Marsiin. Nyt tytön pitäisi löytää elämälleen suunta ja tehtävä. Eväät ovat olemassa. Kolme bisnesenkeliä lahjoittaa hänelle jo kastejuhlassa hyödyllisiä taitoja: innovaatiokyvyn ja voitonmetsästysvainun.

ke 9.5. klo 19 Naapuri-näyttämö, Kotkan Kaupunginteatteri

Rasmus Lindberg: AINON AITO MÄ
Karhulan Työväennäyttämön nuorten esitys
Ohjaus Heini Salopelto ja Marko Mäkinen

Esityksen kummina Kotkan Kaupunginteatterin puolesta toimii näyttelijä Lise Holmberg.

Näytelmä on hurja teatterillinen leikki, joka tempaisee teini-ikäisen Ainon irti kodin kiihkouskovaisesta henkisestä ilmapiiristä.

Liput 5 €
Kotkan Kaupunginteatterin lippumyymälästä

 

Kotkan Kaupunginteatteri on mukana Työväen Näyttämöiden Liiton koordinoimassa Nuori Näyttämö -hankkeessa vuosina 2016 – 2018. Kaksikielisen hankkeen tarkoitus on edesauttaa nuorten hyvinvointia teatterin keinoin. Samalla hanke tuottaa laadukasta kotimaista näytelmäkirjallisuutta, luo nuorisokulttuuria ammattiteattereihin ja kehittää teattereiden yleisötyötä.

2018
Nuorten ryhmät valmistavat uusista näytelmistä esitykset, jotka nähdään ammattiteatterin näyttämöllä keväällä 2018 neljällä paikallisfestivaalilla. Jokaiselta festivaalilta kutsutaan vähintään yksi esitys päätösfestivaalille, joka järjestetään Tampereen Työväen Teatterissa yhteistyössä Tampereen Teatterikesän kanssa 5.–6.8.2018.
Kirjailijoille hanke antaa poikkeuksellisen tilaisuuden nähdä teksteistään lukuisia tulkintoja. Tekstit julkaistaan antologiana kirjan muodossa, joten Suomeen tuotetaan muutoin vähäisesti syntyvää uutta nuorten näytelmäkirjallisuutta. Nuoret saavat erityisen vahvaa tukea taideharrastukselleen pääsemällä työskentelemään ammattiteattereiden piiriin kuuluen. Tähän koko Suomeen ulottuvaan verkostoon tulee mukaan yli 400 nuorta. Ammattiteattereille konsepti tarjoaa tilaisuuden opetus- ja kulttuuriministeriön edellyttämien yhteistyöprojektien toteuttamiseksi. Nuori Näyttämö tukee samalla teattereille tärkeää yleisötyötä. Teatterit saavat uusia, suoria kontakteja toiminta-alueittensa nuoriin, joille teatteriin tulemisen kynnys madaltuu.

Paikallisfestivaalien ajankohdat keväällä 2018!

Nuoren Näyttämön kevään 2018 festivaalien aikataulu on nyt sovittu!

Paikallisfestivaalit:

Tampereen Työväen Teatteri 
ma 9. – ti 10. 4. 2018

Mikkelin Teatteri ja Varkauden Teatteri
ti 10. – ke 11.4. 2018

Kemin kaupunginteatteri
to 19. – pe 20.4. 2018

Helsingin kaupunginteatteri ja Suomen Kansallisteatteri pe 4. – su 6.5. 2018

Kotkan Kaupunginteatteri
ma 7.5. – ke 9.5. 2018

Kullakin paikallisfestivaalilla esiintyvät kaikki ko teatterin alueelta mukana olevat ryhmät, yhteensä 27 ryhmää koko maassa.

Valtakunnallinen päätösfestivaali vietetään Tampereella 4.-5.8.2018 Tampereen Teatterikesän lähtölaukauksena. Festivaali on hankkeelle kirjoitettujen näytelmien katselmus.

Tervetuloa katsomaan uusia näytelmiä, vahvoja ja raikkaita tulkintoja.

 

Näyttelijä Krista Kosonen on kummimme!

krista-kosonen

Kuva: Mitro Härkönen

 

Kristan terveiset nuorille:

” Teatteriharrastus on tärkeää koska se harjoittaa empatiankykyä – ihminen samaistuu muiden elämiin ja kohtaloihin. Teatteriharrastus kehittää yhteistyötaitoja ja ryhmässä työskenteleminen on valtavan antoisaa. Myös kehollisuus ja oman kehon tunteminen kehittyy. On mahdollisuus ilmaista itseään taiteen kautta – kokea merkityksiä!”

 

NUORI NÄYTTÄMÖ 2016–2018 -KONSEPTIN SOPIMUSTEATTERIT
Nuori Näyttämö 2016-2018 organisoijana toimii Työväen Näyttämöiden Liitto • www.tnl.fi
Tuottaja Inke Rosilo 040 560 8607 • nuori.nayttamo@tnl.fi • www.nuorinayttamo.info
Helsingin Kaupunginteatteri
Helsingin Kaupunginteatterin toiminnassa keskeistä ovat kaksikielisyys, perheteatteriesitykset, oman tanssiryhmän Helsinki Dance Companyn tuotannot sekä ohjelmisto, joka käsittää ulkomaisia
ja kotimaisia draamoja, komedioita ja musiikkiteatteria. Teemme ja kehitämme pitkäjänteisesti yleisötyötä, jonka painopiste on lapsissa ja nuorissa. HKT lähtee innolla Nuori Näyttämö -hankkeeseen pääkaupunkiseudun nuorten kanssa. Tervetuloa mukaan tutkimaan, toteuttamaan uusia nuorten näytelmiä!
Yleisötyövastaava Mirja Neuvonen • 040 352 3969 • mirja.neuvonen@hkt.fi
Kemin kaupunginteatteri
Kemin kaupunginteatteri haluaa olla mukana myötävaikuttamassa Meri-Lapin nuorisoteatterikentän vahvistumiseen ja monipuolistumiseen. Alueen ainoana ammattiteatterina meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus tuoda alueen toimijoita yhteen ja tukea heitä toiminnallisesti. Oma festivaali tekee paikallisen työn näkyväksi ja kohottaa tekijöiden itsetuntoa.
Toiveissa on houkutella nuoria katsojiksi myös hankkeen ulkopuolella.
Teatterinjohtaja Sarianne Paasonen • 040 529 4019 • sarianne.paasonen@kemi.fi
Kotkan Kaupunginteatteri
Kotkassa on pian 110-vuotias teatteri. Talossa on kolme näyttämöä, jotka mahdollistavat monipuolisen esitystarjonnan. Kotkassa on vahva yhteistyö mm. Kotkan Nuorisoteatterin kanssa.
Nuoret ovatkin löytäneet tiensä teatteriin yhä useammin viime vuosina myös katsojina! Kotkassa haetaan uusia yleisötyön muotoja perinteisten rinnalle. Halutaan liikkua ajassa ja tuntea alueen yleisö samalla pyritään vahvistamaan yhteisöllisyyttä ja mahdollistamaan nuorten ja ammattilaisten kohtaamisia.
Teatterikuraattori Pia Lunkka • 0400 273 630 • pia.lunkka@kotka.fi
Mikkelin Teatteri
Mikkelin Teatteri on keskisuuri teatteri Etelä-Savossa. Mikkelillä on pitkät perinteet harrastajateatterin parissa: Työväen Näyttämöpäivät juhli viime vuonna 40-vuotista taivaltaan. Mikkelissä on kaikenikäisiä ja monenlaisia harrastajia paljon. Viime vuosina harrastajat ovat tehneet useimmiten itse kaikki esityksen eri osa-alueet. Nyt haluamme haastaa mukaan nuorten ryhmiä sekä tarjota mahdollisuuden osallistua myös valmiin tekstin tekemiseen. Teatterille nuoret ovat tärkeä ryhmä: Kun nuoria on lavalla, heitä on myös katsomossa.
Teatterinjohtaja Katriina Honkanen • 040 5206 405 • katriina.honkanen@mikkelinteatteri.fi
Suomen Kansallisteatteri
Suomen Kansallisteatteri Helsingin Rautatietorin laidalla on vanhin suomenkielinen ammattiteatteri. Kansallisteatteri on taiteellinen teatteri, jonka ohjelmistossa nähdään tuoreinta kotimaista draamaa, kiinnostavimpia ulkomaisia näytelmiä ja parhaita klassikoita. Nuoret ovat tärkeitä Kansallisteatterille ja Nuori Näyttämö -hanke tarjoaa hyvän mahdollisuuden nuorten kanssa toimimiseen. Hanke edistää myös hienolla tavalla uusien kotimaisten näytelmien syntyä. Suomen Kansallisteatterissa odotetaan innostuneesti yhteistyötä nuorten ryhmien kanssa.
Yleisötyöntekijä Pirjo Virtanen • 050 374 2296 • pirjo.virtanen@kansallisteatteri.fi
Tampereen Työväen Teatteri
Tampereen Työväen Teatteri, TTT, on suuri suomalainen teatteri ja suurin teatteri Pirkanmaalla. Se valmistaa jatkuvasti esityksiä lapsille ja nuorille. TTT tekee myös vuosittain näkyvää teatteria lasten ja nuorten kanssa pääosin koulu- ja oppilasyhteistyön merkeissä. Nuori Näyttämö -hanke on hyvä ja luonteva lisä tähän toimintaan. On aina piristävää nähdä uusia tekstejä näyttämöllä!
Teatterinjohtaja Maarit Pyökäri • 050 352 1652 • maarit.pyokari@ttt-teatteri.fi
Varkauden Teatteri
Teatteri on yhteisöllinen ja monipuolinen harrastus, joka synnyttää hyvää mieltä ja uusia oivalluksia, sekä tukee nuorten kasvua – suuntautuvatpa he elämässään mille tahansa alalle.
Haluamme olla nuorten kanssa aktiivisesti mukana tekemässä Varkauden kaupungista entistä paremman paikan elää sekä verkottua muiden kaupunkien teatterialan ammattilaisten
ja harrastajien kanssa. Sitä paitsi teatterin tekeminen on järjettömän kivaa!
Teatterinjohtaja Kari Suhonen • 044 364 8821 • kari.suhonen@varkaudenteatteri.fi

Hankkeessa 2016 – 2018 mukana olevat kirjailijat:

Pipsa

PIPSA LONKA (s. 1977) näytelmäkirjailija ja dramaturgi

– valmistunut Teatterikorkeakoulusta maisteriksi 2007
– kirjoittanut näytelmiä, kuunnelmia ja dramatisointeja nuorille ja aikuisille
– teokset pohtivat usein ihmisen ja taiteen suhdetta ympäröivään maailmaan ja erityisesti luontoon
– kirjoittanut mm. näytelmät Kaksi naista ja meri, Lauluja harmaan meren laidalta ja HELMI – yksi äiti muiden joukossa

Veikko

VEIKKO NUUTINEN ( s. 1981) dramaturgi

– valmistunut Teatterikorkeakoulun dramaturgian koulutusohjelmasta 2012
– työskennellyt Helsingin ylioppilasteatterissa osana sen taiteellista johtoa Junttaa
– kirjoittanut mm. näytelmät Myötätunto, Paras mahdollinen maailma ja Pasi was Here

Gunilla

GUNILLA HEMMING (f. 1955) manus- och pjäsförfattare

– har skrivit ett 30-tal hörspel, TV-serier, manus till animationserier för barn
– gjort pjäsöversättningar främst från franska
– skrivit c. 10 helaftonpjäser bl.a. Verkossa om Wikileaks, Nazifruar om kvinnor i Hitlertyskland och Om kärleken angående författaren Henri Stendahls kärlekssorg

RASMUS LINDBERG

Rasmus Lindberg on Tukholman Dramatiska Institutissa opiskellut ruotsalainen näytelmäkirjailija ja ohjaaja. Hän työskentelee dramaturgina Luleån Norbottensteaternissa. Hänen näytelmiään on käännetty kuudelle kielelle. Rasmus on voittanut lukuisia palkintoja ja kunniamainintoja, mm. Ibsen-palkinnon, Henning Mankell –palkinnon. Comedie Francaise valitsi vuonna 2014 vuoden parhaaksi näytelmäksi hänen näytelmänsä ”Dan då dan dog”. ”Sannas sanna jag” -näytelmää on esitetty yli 50 kertaa Ruotsissa eri harrastajateattereissa.
Rasmus Lindbergin näytelmissä on eksistentiaaliset kysymykset istutettu vahvaan draamalliseen muotoon, humoristisen näkökulman lävistämänä.

Rasmus Lindberg är en svensk dramatiker och regissör som är utbildad vid Dramatiska Institutet i Stockholm. Han arbetar som husdramatiker på Norrbottensteatern i Luleå. Hans pjäser har översatts till sex språk och har vunnit priser och utmärkelser vid ett flertal tillfällen (Bland annat Ibsenpriset, Henning Mankell-priset och hans pjäs ”Dan då dan dog” har valt ut som en av 2014 års bästa pjäser av Comedie Francaise). ”Sannas sanna jag” har spelats över 50 gånger av amatörteatergrupper i Sverige sedan den skrevs.

Rasmus Lindbergs skrivande kännetecknas av formstark dramatik som blandar existentiella frågor med en stark humoristisk prägel.

Kirjailijoiden kuvat: Inke Rosilo