MeNaiset

Tragikomedia peritystä naiseudesta

MENAISET – Tragikomedia peritystä naiseudesta

MENAISET on draamalliseen muotoon kudottu naistenlehti. Yhden suomalaisen suvun sensuroimaton henkilöhaastattelu ilman mainoksia, myyntiodotusta tai vahvan naisen slogania. Sen sijaan se on solidaarinen tunnustus naisen ruumiilliselle todellisuudelle halki naiseuden historian.

Pikemminkin kuin merkittävä ihmisyksilö, nainen on aina ollut toisten tarpeiden palvelija, aviomiehen, lasten, suvun ja sairaiden vanhempien. Omien tarpeiden ja halujen hautaaminen kulkee raskaana perintönä ruumiissamme lukemattomien sukupolvien painolla, ja vaatii meiltä veroaan.

Kuka on syypää naisen kärsimykseen? Kuinka päästää mies lähelle? Kuinka erottaa rakkaus riippuvuudesta? Mitä tehdä raivolle, joka on liian suuri kenenkään kestää? Olenko oikea nainen?

Esitys on häpeilemätön sukellus suoraan naisen arkisen elämän ytimeen. Se kuvaa tolkuttomia elämän uhrauksia, mahdottomia parisuhteita, seksuaalisia ristiriitoja ja absurdeja sivullisuuden kokemuksia sekä naisen kolossaalista surua, häpeää ja raivoa, joka ei tunnu löytävän oikeaa kohdettaan.

MENAISET -esityksen ohjaaja Ruusu Haarla on vuonna 1989 syntynyt helsinkiläinen freelanceohjaaja, näytelmäkirjailija ja dramaturgi. Haarla on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2016. Haarla aloitti uransa 18-vuotiaana palkittujen Ylioppilasteatterin Valtuusto–  ja Ryhmäteatterin Eduskunta -näytelmien dramaturgina. Omissa näytelmissään ja ohjauksissaan Haarla on käsitellyt tabuaiheita: vanhempien rakkaudettomuutta, trauman periytymistä ja valheellisia sankareita. Haarlan viimeisin ohjaus TURKKA KUOLEE (2018) purki Jouko Turkan ympärille kasvanutta neromyyttiä ja sosiaalista tabua. Esitys vierailee toukokuussa Kansallisteatterissa. Haarlan kaikki ohjaukset on nähty Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa.

Hanna Helavuori, Tinfo: ”Ruusu Haarlan käsikirjoittama ja ohjaama tragikomedia Ruska – Rakkauden kuva Teatterikorkeakoulussa saa Lars Norénin perhedraamat tuntumaan väljähtyneiltä pyhäkouluteksteillä ja siinä sivussa useimmat muutkin perhe-, äiti-, isäsuhteiden näyttämörepresentaatiot. (…) Nämä monitasoisten itsen näyttämöiden leikkaukset, esityksen ja tekstin kerroksellisuudet todistavat, että tekijänä on mestari. Esityksellinen joululahja sieltä rankimmasta päästä: hillittömän älykäs, verhottomia ja tarkkoja havaintoja sisällään pitävä näyttämöteos. Nimensä veroisesti tragikomedia.”

Kymen Sanomien teatteriarvostelu

Hanna Helavuoren blogi

 

Osta liput netistä

Osta liput lippumyymälästä
Pe–la 24 €
Arkisin 19 €

Puh. 05 234 4199 / teatteriliput@kotka.fi
Lippumyymälä on avoinna ti–pe 11–17 ja 2 h ennen näytöksiä.

Huom. Esitys sisältää voimakasta kielenkäyttöä.

Esityksen kesto väliajan kanssa 2 h 10 min

Lehdistökuvat

MeNaiset näytökset

Ohjaus Ruusu Haarla

Rooleissa

Lise Holmberg
Annuska Hannula
Anna Kuusamo
Juho Markkanen

Lavastaja-pukusuunnittelija Lucie Kuropatová
Äänisuunnittelu Ruusu Haarla ja Tommi Leinonen
Valosuunnittelija ja valokuvat Niklas Malinen
Tarpeistonvalmistaja Pia Mäkelä
Näyttämömies Samuli Holm
Järjestäjä Lotta Herranen

Käsiohjelma

Lataa PDF