Isä

Esitykset jatkuvat 27.10. asti

Florian Zeller

ISÄ

Traagisessa farssissa muistisairaasta isästä tulee iso lapsi ja tytär muuttuu vanhemmaksi. Arjen oudot tapahtumat tekevät koomisuudessaankin kipeää. Todellisuudentajunsa kadottavan isän tanssiesitykset ja hurmurinelkeet keventävät tunnelmaa kunnes traaginen totuus väistämättä paljastuu. Isä on jatkuvan hoidon tarpeessa.

Elämä muistisairaan läheisen kanssa koskettaa yhä useampaa suomalaista.

Ympäri maailmaa kiitosta ja palkintoja kerännyt menestysnäytelmä näyttää maailman asteittain dementiaan vajoavan miehen silmin. Katsoja vedetään syvälle todellisuuteen, jossa ei ole enää varmaa kuka on kuka tai missä hän milloinkin on.

ROOLEISSA

Antti Leskinen, Lise Holmberg, Kari Kukkonen, Ella Mustajärvi, Osku Haavisto ja Mikkomarkus Ahtiainen

Ensi-ilta 10.2.2018 Naapuri-näyttämöllä

Esityksen kesto 1 h 55 min väliajan kanssa.

Juliste Tommi Mattila
Esityskuvat Juha Lahtinen

Liput teatterin lippumyymälässä 24 € / ke, to ja pe-iltapäivänäytös 19 €
Nettikaupassa lisätään palvelumaksu 2,50 € / lippu.

ARVIO

Florian Zellerin kirjoittama Isä on yksi hienoimmista draamoista, joihin minulla on ollut ilo tutustua. Sitä voi pitää sote-kannanottona, valistusnäytelmänä, ihmissuhdetutkielmana, tragediana, komediana… Salla Leinon ohjauksessa se antaa muodon muistisairaan ihmisen kokemukselle maailmasta ja välittää katsojalle saman neuvottomuuden, ahdingon ja hädän, joka täyttää hänen elämäänsä.

Näyttämö on jaettu ikään kuin muistilokeroihin. Mitä niissä tapahtuukin, tapahtuuko se todella, ja jos, niin milloin? Tapahtumat nousevat muistiin kuin verhojen takaa, tai ne verhoutuvat muistoihin, sekoittuvatkin.

Siinä todellisuudessa — oli se sitten ketju muistivarkauksia, muistoväärennyksiä, tätä hetkeä tai kuvitelmaa — elää Antti Leskisen riipaisevasti tulkitsema André. Eihän hänellä mitään hätää sinänsä ole: on huolehtivainen tytär Anne (Lise Holmberg) ja tarpeellinen määrä turvallista hoitoa. Paitsi että koko elämä siroaa ja minuus menee hukkaan. Isän tuskaista vaellusta omasta kodista tyttären asuntoon ja hoitolaitokseen reunustavat umpivieraat, yllättäen verhon takaa putkahtavat (ja taitavasti tulkitut) hoitajat ja tyttären miehet, tai keitä ne nyt ovat.

Hymy sammuu, kasvoilta pakenee väri

Kun näytelmä alkaa, Lise Holmbergin tulkitsema tytär on vielä ponteva. Otetaan tilanne hallintaan, äksyilevälle ja tahallisia loukkauksia survovalle isälle hankitaan paimeneksi osaava hoitaja, joka kyllä ymmärtää. Mutta vähä vähältä koettelevasta tilanteesta tulee loinen, joka syö Annen elämän. Samaa tahtia sammuu Annen hymy; Holmbergin kasvoilta pakenee jopa väri. Kestää aikansa hyväksyä, että uhrautuminen, omasta elämästä luopuminen, ei pelasta isää. Ketään ei voi rakastaa ehjäksi.

Isä etsii rannekelloaan, ikävöi tyttäristä rakkaampaa, jonka kuolemasta kukaan ei tohdi hänelle kertoa. Isä vihaa ja pelkää sitä hallitsematonta, mikä kaappaa hänen minuutensa. Isästä tulee avuton; hän eksyy. Hän ei ole enää oman elämänsä sankari, vaan vieras.

Antti Leskinen tekee mielestäni Andréna parhaan roolinsa koskaan. Hänessä ruumiillistuu sairaus, joka vie ihmisestä ja ihmiseltä sen, mikä tekee hänet: muistot ja tiedon siitä, millainen hän on vuorovaikutuksessa muiden kanssa.

Huumori lievittää kaikkinaista kipeyttä

Leino ei ohjauksessaan tyydy ilmeiseen, ei jää kiinni tuskaan eikä hylkää toivoa. Armo löytyy siitä, mitä monet pelkäävät — laitoshoidosta. Tehtäväänsä koulutetuista, työtään ammattitaitoisesti tekevistä ihmisistä, jotka tietävät miten pitää toimia silloinkin, kun André huutaa äitiä niin, että katsomossa kurkkua kuristava itku uhkaa tukehduttaa yleisön. Sitä paitsi: kaikkinaista kipeyttä lievittää milloin hienovarainen, milloin hersyvä huumori. Kiitos elvyttävän naurun hetkistä!

Kymen Sanomat 12.2.2018 / Anna-Maija Järvi-Herlevi

Suomennos
Reita Lounatvuori

Ohjaus
Salla Leino

Lavastus
Samuli Holm

Valosuunnittelu
Niklas Malinen

Äänisuunnittelu
Kaj Gynther

Käsiohjelma

Lataa PDF

Lehdistökuvat

Isä näytökset

La 27.10.2018 klo 13:00 Osta lippu